Drożdżowe z owocami to domowe ciasto, które zawsze się udaje i zawsze fajnie smakuje. Jesienią nie może zabraknąć takiego ciasta ze śliwkami. Świetnie pasują do placka drożdżowego, ciasto jest miękkie i pulchne, śliwki kwaskowe, a na wierzchu chrupiąca cynamonowa kruszonka, która dodaje charakteru. Lubię, gdy jest dużo śliwek, dlatego układam je blisko siebie, wtedy najlepiej czuć ich smak. Prosto i bardzo smakowicie, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę 21 x 28 cm)
350 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
50 ml ciepłego mleka
szczypta soli
40 gramów cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
75 gramów stopionego i wystudzonego masła
(na kruszonkę)
50 gramów zimnego masła
100 gramów mąki pszennej
40 gramów cukru pudru
1 – 2 łyżeczki cynamonu
10 – 12 śliwek
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z ciepłym mlekiem oraz 1 łyżeczką cukru i jedną łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, cukier, roztrzepane jajka, i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 minut, żeby powstało lekkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 3 minuty. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cienką warstwą mąki, przekładamy ciasto formując placek. Odstawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Umyte i osuszone śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy na cieście przecięciem do góry. Składniki kruszonki mieszamy w malakserze do uzyskania grudek. Wyrośnięte ciasto ze śliwkami posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Kocham drożdzowca z owocami i bez nich, z twarogiem i makiem. Pyszne ciasto:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
Drożdżowe w każdej wersji jest wyśmienite 🙂
Też tak uważam 🙂
M
Drożdżowe wypieki to coś dla mnie 🙂 Uwielbiam 🙂
Bardzo mi miło, polecam serdecznie 🙂
M
Nigdy czegoś takiego nie jadłam. Baa… nawet nie wiedziałam, że można cynamonową kruszonkę zrobić.
Teraz tych przeróżnych sposobów na kruszonkę właśnie jest od groma.
Chyba bym się zdecydowała 😉 Lubię cynamon.
Pozdrowionka 🙂
Super, polecam gorąco 🙂
M
Pyszne jest takie ciasto. Pamiętam je z dzieciństwa, moja babcia takie piekła 🙂
Smaki dzieciństwa zawsze się mile wspomina 🙂
M
Pyszne połączenie 🙂
Pasuje idealnie 🙂
M
Kochamy cynamon i śliwki więc ciasto przypadło nam do gustu 🙂
To super, bardzo się cieszę 🙂
M
Uwielbiam ciasto drożdżowe, a z takimi dodatkami musi być wyborne 🙂
Dziękuję, bardzo gorąco polecam 🙂
M
drożdżowe, mniam 🙂
Mniam, mniam.. . 🙂
M
Takie ciasta to smak mojego dzieciństwa. I do tego duuużaaa ilość kruszonki – mniam!
Kruszonka koniecznie musi być 🙂
M
Pyszne to drożdżowe 🙂
Dziękuję, zachęcam do spróbowania 🙂
M
Najlepsze☺
Dziękuję bardzo 🙂
M
mmmmm…. musi pięknie pachnieć jak jest ciepłe
Pachnie pięknie już podczas pieczenia 🙂
M
Drożdżowe mogę jeść na bieżąco 🙂 Uwielbiam! A ze śliwkami to już w ogóle rewelacja 🙂
Tak, ze śliwkami smakuje super 🙂
M
Do ciasta ze śliwkami zawsze robię cynamonową kruszonkę. Jest boska 🙂
Tak jest, pasuje idealnie 🙂
M
Uwielbiam drożdżowe ciasta. Pyszności 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
Uwielbiam takie drożdżowe pyszności
Super, polecam gorąco 🙂
M
uwielbiam drożdżowe z kruszonką <3
Kruszonka musi być 🙂
M
Uwielbiam ciasta drożdżowe z owocami 🙂
Ja też, pyszne 🙂
M
Wygląda przepysznie, muszę w końcu spróbować zrobić ciasto drożdżowe, bo zawsze zakładam, że mi nie wyjdzie 😛
Polecam bardzo serdecznie :)M
Ciasto drożdżowe <3
Drożdżowe zawsze smaczne 🙂
M
Mniami, trzeba wykorzystywać śliwki, póki są 🙂
O tak, nie ma co czekać 🙂
M
Ale wyrosło! Pycha 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Ostatnio drożdżowe ze śliwkami u mnie króluje. Ale zaciekawiłaś mnie tą cynamonową kruszonką i chyba spróbuję takiej wersji.
Polecam kruszonkę, dodaje charakteru 🙂
M
Ale mi narobiłaś smaka na drożdżowe 😀 Chyba w weekend zrobię jakieś bułeczki 🙂
To super, drożdżowe w każdej formie jest pyszne 🙂
M
Marzy mi się ciasto z kruszonką. Mam nadzieję, że znajdę czas i nareszcie zrobię 🙂
Życzę powodzenia 🙂
M
mniamm aż mi zapachniało drożdżowym ciastem
Drożdżowe kocham! A jeszcze z kruszonką to już w ogóle poezja