DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ

przez | 8 października 2017

drożdzowe 2 (Small)

Drożdżowe z owocami to domowe ciasto, które zawsze się udaje i zawsze fajnie smakuje. Jesienią nie może zabraknąć takiego ciasta ze śliwkami. Świetnie pasują do placka drożdżowego, ciasto jest miękkie i pulchne, śliwki kwaskowe, a na wierzchu chrupiąca cynamonowa kruszonka, która dodaje charakteru. Lubię, gdy jest dużo śliwek, dlatego układam je blisko siebie, wtedy najlepiej czuć ich smak. Prosto i bardzo smakowicie, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę 21 x 28 cm)
350 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
50 ml ciepłego mleka
szczypta soli
40 gramów cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
75 gramów stopionego i wystudzonego masła

(na kruszonkę)
50 gramów zimnego masła
100 gramów mąki pszennej
40 gramów cukru pudru
1 – 2 łyżeczki cynamonu

10 – 12 śliwek

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z ciepłym mlekiem oraz 1 łyżeczką cukru i jedną łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, cukier, roztrzepane jajka, i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 minut, żeby powstało lekkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 3 minuty. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cienką warstwą mąki, przekładamy ciasto formując placek. Odstawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Umyte i osuszone śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy na cieście przecięciem do góry. Składniki kruszonki mieszamy w malakserze do uzyskania grudek. Wyrośnięte ciasto ze śliwkami posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

54 komentarze do „DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ

  1. ~Megly

    Nigdy czegoś takiego nie jadłam. Baa… nawet nie wiedziałam, że można cynamonową kruszonkę zrobić.
    Teraz tych przeróżnych sposobów na kruszonkę właśnie jest od groma.
    Chyba bym się zdecydowała 😉 Lubię cynamon.
    Pozdrowionka 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj ~Dorota Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *