DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ

drożdzowe 2 (Small)

Drożdżowe z owocami to domowe ciasto, które zawsze się udaje i zawsze fajnie smakuje. Jesienią nie może zabraknąć takiego ciasta ze śliwkami. Świetnie pasują do placka drożdżowego, ciasto jest miękkie i pulchne, śliwki kwaskowe, a na wierzchu chrupiąca cynamonowa kruszonka, która dodaje charakteru. Lubię, gdy jest dużo śliwek, dlatego układam je blisko siebie, wtedy najlepiej czuć ich smak. Prosto i bardzo smakowicie, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę 21 x 28 cm)
350 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
50 ml ciepłego mleka
szczypta soli
40 gramów cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
75 gramów stopionego i wystudzonego masła

(na kruszonkę)
50 gramów zimnego masła
100 gramów mąki pszennej
40 gramów cukru pudru
1 – 2 łyżeczki cynamonu

10 – 12 śliwek

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z ciepłym mlekiem oraz 1 łyżeczką cukru i jedną łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, cukier, roztrzepane jajka, i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 minut, żeby powstało lekkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 3 minuty. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cienką warstwą mąki, przekładamy ciasto formując placek. Odstawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Umyte i osuszone śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy na cieście przecięciem do góry. Składniki kruszonki mieszamy w malakserze do uzyskania grudek. Wyrośnięte ciasto ze śliwkami posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

54 odpowiedzi do “DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ”

  1. Nigdy czegoś takiego nie jadłam. Baa… nawet nie wiedziałam, że można cynamonową kruszonkę zrobić.
    Teraz tych przeróżnych sposobów na kruszonkę właśnie jest od groma.
    Chyba bym się zdecydowała 😉 Lubię cynamon.
    Pozdrowionka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.