DORSZ PIECZONY POD CHRUPIĄCĄ PANIERKĄ

przez | 26 października 2017

dorsz (Small)

Już wcześniej się przyznawałam, że nie jem ryb tak często, jak to jest zalecane, chociaż na pewno jest poprawa w tym względzie. Wciąż też szukam ciekawych sposobów i dodatków, które ożywią ich smak i będą zachęcać do jedzenia. Tym razem upiekłam dorsza z chrupiącą i wyrazistą panierką z salami i parmezanem. To zupełnie nowa wersja dorsza, danie bardzo fajnie smakuje i niebanalnie wygląda, polecam serdecznie 🙂

Przepis:
Filet z dorsza (około 700 gr)
100 gr salami
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki drobno tartego parmezanu
1 łyżka stopionego masła
Sól i pieprz

Salami kroimy na jak najmniejsze kawałki, dodajemy bułkę tartą, parmezan i masło i miksujemy krótko w malakserze do uzyskania grudek (możemy też po prostu wymieszać palcami). Filet z dorsza dzielimy na cztery porcje, doprawiamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku ryby układamy panierkę lekko dociskając do ryby, wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy naczynie z rybą i pieczemy przez 15 – 17 minut. Wyjmujemy, wierzch skrapiamy odrobiną oliwy i podajemy. Smacznego 🙂

35 komentarzy do „DORSZ PIECZONY POD CHRUPIĄCĄ PANIERKĄ

  1. ~Agnieszka

    Ciekawe połączenie. Z reguły jak jem rybę to już inne mięso idzie w odstawkę…ale kto powiedział że nie można dodać salami? Muszę spróbować!

    Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *