CIASTECZKA IMBIROWE Z DŻEMEM POMARAŃCZOWYM

przez | 23 października 2017

ciastka (Small)

Początek tygodnia powitał nas deszczem, a u mnie poniedziałek rozpoczął się ciasteczkami imbirowymi. Ciasteczka świetnie pasują na tą porę roku, kiedy potrzeba ciastek rozgrzewających od środka. Do imbiru pasuje cynamon, więc nie mogło go zabraknąć w cieście. Dżem pomarańczowy fajnie komponuje się z pozostałymi aromatami. Ciasteczka bardzo proste w przygotowaniu, pięknie pachną już podczas pieczenia. Mnie najbardziej smakują z herbatą z miodem i cytryną. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
150 gramów mąki
100 gramów posiekanego zimnego masła
70 gramów cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

kilka łyżeczek dżemu pomarańczowego

Ręcznie lub w malakserze z podanych składników (bez dżemu)wyrabiamy szybko kruche ciasto. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy kulki o średnicy około 2,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. W każdej kulce palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki robimy wgłębienie, do którego nakładamy porcję dżemu. Blachę z ciastkami wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciastka i pieczemy przez około 15 – 20 minut. Wyjmujemy, czekamy aż całkiem wystygną i przekładamy na talerz. Smacznego 🙂

54 komentarze do „CIASTECZKA IMBIROWE Z DŻEMEM POMARAŃCZOWYM

  1. ~Dorota

    Codziennie piję z wielką przyjemnością herbatę z imbirem. Chętnie popijałabym tą herbatką imbirowe ciasteczka. Wyglądają bardzo apetycznie:)

    Odpowiedz
  2. ~Megly

    To bardzo ostatnio popularny smak – imbir.
    Super. Chciałabym móc się przekonać czy dla mnie.
    Wydaje mi się, że by mi się spodobały te ciasteczka.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj ~CzarrnaOdKuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *