PLACKI ZE ŚLIWKAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM

20170909_142639 (Small)

Takie placuszki na maślance robiłam już kilka razy z różnymi dodatkami. Można dodać do nich jabłka lub gruszki, a tym razem zawierają kawałki kwaskowych śliwek. Pasują na śniadanie, obiad, deser lub na podwieczorek. Placuszki są pulchne i delikatne, możemy je podać ze śmietaną i cukrem lub z ulubionym sosem. U mnie tym razem z sosem czekoladowym, który fajnie komponuje się ze śliwkami. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
(ciasto na placuszki – 10 szt.)
150 ml maślanki
1 jajko
150 gramów mąki pszennej lub orkiszowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka cukru (u mnie kokosowy)
1 łyżka roztopionego masła
2 duże śliwki

około 1/2 szklanki oleju do smażenia

(sos)
50 gramów czekolady
85 ml śmietanki
1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasto przygotowujemy podobnie jak ciasto na muffiny. W jednej misce mieszamy maślankę z roztrzepanymi jajkami i masłem. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem. Do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą. Odstawiamy ciasto na około pół godziny. Umyte i dokładnie osuszone śliwki kroimy na ćwiartki, usuwamy pestkę i kroimy na cienkie paski, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy porcje ciasta i smażymy po około 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kawałki czekolady, cynamon i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i do razu podajemy z plackami. Smacznego 🙂

54 odpowiedzi do “PLACKI ZE ŚLIWKAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM”

  1. Ależ wspaniałe placuszki tu widzę!
    Nic, tylko się “do przetestowania” przepis.
    Super! Zawsze jak widzę tak pięknie podany posiłek – mam na niego ochotę.
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.