KREM Z DYNI Z KULKAMI Z CIECIERZYCY

dynia 1 (Small)

Dynia to moje ulubione jesienne warzywo. Ma piękny pomarańczowy kolor i jest bardzo zdrowa. Można z niej przygotować różne fajne potrawy, wśród których nie może zabraknąć zupy. Bardzo lubię krem z dyni, do którego najczęściej podaję prażone pestki dyni, ale tym razem zastąpiłam je delikatnymi kulkami z ciecierzycy, smażonymi w głębokim tłuszczu. Dzięki nim zupa jest jeszcze lepsza i bardziej pożywna. Sezon dyniowy rozpoczynam od przygotowania pysznej, jedwabistej, lekko pikantnej zupy z fajnymi kuleczkami, gorąco polecam 🙂

Przepis:
(kulki z ciecierzycy)
1 puszka ciecierzycy (400 gr)
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz

olej do smażenia (około 1/2 litra)

(zupa)
1 dynia hokkaido o wadze około 1,5 kg
1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
1 cebula pokrojona w plasterki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka curry w proszku
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
5 – 6 szklanek gorącej wody lub bulionu
1 szklanka mleczka kokosowego
sól, pieprz

Do dekoracji: natka pietruszki lub kolendra

Dynię myjemy (jeśli używamy dyni hokkaido to nie trzeba jej obierać ze skórki), kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Otrzymane części kroimy na dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, ziemniaki i dynię. Smażymy 2 minuty, dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze minutę mieszając. Zalewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy, miksujemy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. W czasie gotowania zupy, przygotowujemy kulki. Odsączoną ciecierzycę rozdrabniamy w malakserze, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. W rondlu rozgrzewamy olej do smażenia, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, smażymy po kilka sztuk na złoty kolor, wyjmujemy na ręcznik papierkowy. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy kulki, wierzch posypujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego 🙂

52 odpowiedzi do “KREM Z DYNI Z KULKAMI Z CIECIERZYCY”

  1. Długo nie miałam pojęcia, że taki krem istnieje.
    Szczerze mówiąc odkąd go poznałam, bardzo mnie zainteresował.
    Super. Mój ulubiony.
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.