Trochę inny sposób na kalafiora, niż tradycyjnie podawany z masłem i bułką tartą. Ta wersja, to danie w stylu francuskim, czyli kalafior zapiekany pod kołderką z sosu beszamelowego z dodatkiem żółtego sera. Fajne danie, które sprawdza się o każdej porze roku, możemy podać je jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie obiadowe. Ja najbardziej lubię takiego kalafiora na kolację, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 duży kalafior
(sos beszamelowy)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
50 gr startego żółtego sera
Dodatkowo: masło do wysmarowania formy i 40 gr tartego żółtego sera do posypania
Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy al dente (około 8 – 10 minut). Dokładnie odcedzamy. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem przekładamy kalafiora. Na patelni lub w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy łyżką smażąc przez około minutę na gładką masę, jak zasmażkę, zestawiamy z ognia, dolewamy mleko, mieszając rózgą, gotujemy na małym ogniu, żeby sos zgęstniał, jak budyń (około 10 minut). Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, dodajemy ser, mieszamy, przekładamy na kalafiora. Wierzch posypujemy pozostały serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, aż wierzch się przyrumieni. Smacznego 🙂
Świetny dodatek do obiadu 🙂
Do obiadu lub jako kolacja, sprawdza się i tu i tu 🙂
M
Taka wersja kalafiora 100 razy lepsza niż ta z bułką tartą. Bardzo apetycznie wygląda 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Bardzo lubię kalafiora i na ogół jest w zupie albo z bułką tartą. W takiej wersji nie jadłam, chętnie wypróbuję 🙂
Bardzo się cieszę, polecam gorąco 🙂
M
Uwielbiam kalafiora w każdym wydaniu, muszę koniecznie spróbować takiej wersji 🙂
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Tego lata mam ogromną fazę na kalafiora i jem przynajmniej 2 główki w tygodniu 😀 Chętnie spróbowałabym takiej wersji!
Bardzo zachęcam do spróbowania 🙂
M
takiego kalafiora jeszcze nie jadłam:)
To dobra okazja, żeby się skusić 🙂
M
Idealne połączenie! Uwielbiam kalafior i jeszcze zapiekany pod beszamelem – mmmmm…. Palce lizać! :))))
Tak, smakuje świetnie, dziękuję 🙂
M
To coś dla mnie 🙂 bardzo lubię kalafior 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Rewelacją ! zawsze jadłam tylko gotowany kalafior, czas na zmianę na lepsze : )
Super, bardzo gorąco polecam 🙂
M
Szkoda, że moi mężczyźni nie lubią kalafiora!
To trzeba ich przekonać, że warto się skusić 🙂
Powodzenia,
M
Pycha!☺
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Cudne, podkradam ten przepis
Super, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
M
Jadłabym 😀 Wygląda pysznie 🙂
Życzę smacznego 🙂
M
kalafior biorę w każdej postaci!
To dobra wiadomość 🙂
Pozdrawiam,
M
Ja akurat jestem ostatnio nasycona jeśli chodzi o kalafiory, jem non stop.
To danie jednak wygląda tak dobrze, że i tak bym się skusiła.
Mniam, mniam. Propozycja idealna.
Pozdrowionka serdeczne 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Lubię zapiekane warzywa.
Świetnie smakują takie warzywa 🙂
M
Ja kalafior spożywam albo gotowany albo z bułką tartą, ewentualnie w zupie. W takim wykonaniu musi genialnie smakować, bo uwielbiam ser!
Pozdrawiam 🙂
Super, to w takim razie coś w sam raz dla Ciebie 🙂
M
Jak pysznie zapieczony <3
Tak, zapieczony bardzo fajnie smakuje 🙂
M
Moje smaki 🙂 Na pewno by mi smakował 🙂
To super, bardzo się cieszę 🙂
M
Kalafior – pyszne warzywko 🙂
Tak jest, smaczne i zdrowe, polecam 🙂
M
Aż mi zaburczało w brzuszku! Pyszności!
To świetna reakcja, warto się skusić 🙂
M
W pierwszej chwili myślalam, że to bułeczki 🙂 Super pomysł!
Nie bułeczki, ale też smaczne 🙂
M
Myślę, że tak przygotowany kalafior smakuje świetnie. Nie miałam jeszcze okazji takiego jeść 🙂
To bardzo zachęcam do spróbowania 🙂
Pozdrawiam,
M
Robiłam podobnie brukselkę i była pyszna 🙂
Pyszna propozycja Madziu.
Mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam:)