KALAFIOR ZAPIEKANY POD SEROWYM BESZAMELEM

przez | 24 sierpnia 2017

beszamel kom
Trochę inny sposób na kalafiora, niż tradycyjnie podawany z masłem i bułką tartą. Ta wersja, to danie w stylu francuskim, czyli kalafior zapiekany pod kołderką z sosu beszamelowego z dodatkiem żółtego sera. Fajne danie, które sprawdza się o każdej porze roku, możemy podać je jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie obiadowe. Ja najbardziej lubię takiego kalafiora na kolację, polecam serdecznie 🙂

Przepis:
1 duży kalafior
(sos beszamelowy)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
50 gr startego żółtego sera

Dodatkowo: masło do wysmarowania formy i 40 gr tartego żółtego sera do posypania

Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy al dente (około 8 – 10 minut). Dokładnie odcedzamy. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem przekładamy kalafiora. Na patelni lub w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy łyżką smażąc przez około minutę na gładką masę, jak zasmażkę, zestawiamy z ognia, dolewamy mleko, mieszając rózgą, gotujemy na małym ogniu, żeby sos zgęstniał, jak budyń (około 10 minut). Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, dodajemy ser, mieszamy, przekładamy na kalafiora. Wierzch posypujemy pozostały serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, aż wierzch się przyrumieni. Smacznego 🙂

49 komentarzy do „KALAFIOR ZAPIEKANY POD SEROWYM BESZAMELEM

  1. ~Megly

    Ja akurat jestem ostatnio nasycona jeśli chodzi o kalafiory, jem non stop.
    To danie jednak wygląda tak dobrze, że i tak bym się skusiła.
    Mniam, mniam. Propozycja idealna.
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

    Odpowiedz
  2. ~Ola

    Ja kalafior spożywam albo gotowany albo z bułką tartą, ewentualnie w zupie. W takim wykonaniu musi genialnie smakować, bo uwielbiam ser!
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj ~CzarrnaOdKuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *