RAFAELLO KOKOSOWO-MALINOWE (BEZ PIECZENIA)

rafaello 004
Rafaello, czyli proste ciasto bez pieczenia z gotowych herbatników przekładanych kremem budyniowym na pewno znacie od dawna. Bardzo lubię kokosowy smak, ale tym razem wzbogaciłam ciasto o smak malinowy w postaci dżemu do przełożenia i malin do dekoracji, dzięki czemu stało się jeszcze pyszniejsze i jeszcze ładniej wygląda. To naprawdę świetne ciasto, gdy mamy mało czasu na stanie w kuchni a chcemy zaskoczyć gości lub rodzinę smacznym deserem. Możemy zamiast malin użyć innych sezonowych owoców i też będzie smakowicie. Polecam gorąco, szczególnie w lecie, gdy nie mamy ochoty odpalać piekarnika 🙂

Przepis:
1/2 litra mleka
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru,
150 gramów masła
200 gramów wiórków kokosowych
3 paczki herbatników “petitki”
1 dżem malinowy (300 gr)
świeże maliny do dekoracji

Odlewamy 3/4 szklanki mleka i mieszamy dokładnie rózgą z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem i cukrem wanilinowym (możecie dodać więcej cukru, jeśli lubicie słodsze desery). Resztę mleka zagotowujemy, odstawiamy z ognia, wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę energicznie mieszając, stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Przelewamy do miski i odstawiamy do ostudzenia (na wierzch możemy położyć folię spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch). Z wiórków kokosowych odkładamy 5 łyżek do posypania wierzchu. Masło kroimy na małe kawałki i miksujemy z budyniem oraz z wiórkami kokosowymi do połączenia wszystkich składników. Formę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników, na niej rozsmarowujemy cienką warstwą połowę dżemu, następnie połowę masy budyniowej, przykrywamy warstwą herbatników, na niej rozsmarowujemy pozostały dżem, następnie masę budyniową, posypujemy wiórkami kokosowymi, wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem kroimy na kwadraty i dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego 🙂

42 odpowiedzi do “RAFAELLO KOKOSOWO-MALINOWE (BEZ PIECZENIA)”

  1. Często jadam batony bounty tak bardzo lubię kokos. A kuleczki raffaello jak dosiądę, to znika cały pojemnik 🙂 Ciacho pyszne i jak patrzę to mi ślinka leci -:)

  2. Wow! Pycha! Zjadłabym nawet na śniadanko.
    Coś czuję, że to moje gusta i idealnie by mi zasmakowało.
    Lubię kokos bardzo.
    Pozdrawiam ze słonecznej Austrii! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.