BRUSCHETTA POMIDOROWO-TRUSKAWKOWA

guacamole 004
Dzisiaj powracam do włoskich smaków. Bruschetta to lekka i prosta przekąska, która bardzo fajnie smakuje na kolację lub przystawkę. Tradycyjną wersję tym razem mocno zmodyfikowałam, dodając do pomidorów twarożek i truskawki wcześniej krótko zamarynowane, dzięki temu nabrały ciekawego smaku. Nawet jeśli nie jesteście fanami włoskiej kuchni, to i tak gorąco polecam, bo warto się skusić 🙂

Przepis:/
1/2 bagietki pokrojonej w kromki grubości około 1,5 cm
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
5 pomidorków koktajlowych
4 truskawki

1 twarożek (u mnie kozi)

kilka listków mięty do dekoracji

2 łyżki oliwy, miód, ocet mieszamy w misce, doprawiamy lekko solą i pieprzem, wkładamy pokrojone na małe kawałki pomidorki i truskawki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut. . Kawałki bagietki smarujemy z obu stron 2 łyżkami oliwy przy użyciu pędzelka. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 8 minut (w połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę), aż brzegi będą zrumienione. Wyjmujemy z piekarnika, na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę twarożku, na wierzch rozkładamy pomidorki i truskawki, dekorujemy listkami mięty i od razu podajemy. Smacznego 🙂

32 odpowiedzi do “BRUSCHETTA POMIDOROWO-TRUSKAWKOWA”

  1. Też robię crostini z truskawkami, ale najczęściej z dodatkiem serka feta i octu balsamicznego. Takie grzaneczki są idealne na spotkanie w gronie przyjaciół 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.