TRUSKAWKOWA JAGLANKA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

budyn 002
Dzisiaj nie będzie kulinarnych wspomnień z wakacji, ale będą truskawki. Sezon trwa i ja też staram się jak najwięcej nacieszyć tymi pysznymi owocami. Zaczynam od śniadania, na które świetnie pasuje truskawkowa jaglanka na mleku kokosowym, można użyć zwykłego mleka, ale kokosowe dodaje fajnego smaku. Rano często nie mamy czasu, więc używam płatków jaglanych, bo gotują się tylko 3 minuty. Całość miksuję, dzięki temu jaglanka jest aksamitna i ma piękny kolor. Prosty sposób na smakowite śniadanie. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(na 1 porcję)
1 szklanka mleka kokosowego
4 – 5 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych
250 gramów truskawek
2 łyżki miodu
Dodatki: wiórki kokosowe, truskawki

Do gotującego się mleka wsypujemy płatki jaglane, gotujemy na małym ogniu mieszając przez 3 minuty, odstawiamy na chwilę. Umyte truskawki pozbawiamy ogonków, odkładamy kilka z nich, resztę miksujemy z jaglanką i miodem. Przelewamy do miseczki, podajemy z wcześniej odłożonymi truskawkami i wiórkami kokosowymi.

37 odpowiedzi do “TRUSKAWKOWA JAGLANKA Z MLEKIEM KOKOSOWYM”

  1. No i to mi się podoba! Sezon na truskawy jest – jest! Zatem trzeba korzystać 🙂 Mniam, mniam 🙂
    Doskonała jaglanka.
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

  2. Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba go wykorzystać ile się tylko da. Taka śniadaniowa propozycja bardzo mi się podoba. Często robię taki budyń, ale na kaszy jaglanej.

  3. Fajny i szybki pomysł na lekkie śniadanko. Przygotuję na pewno, bo nie tylko apetycznie wygląda, ale zawiera składniki, które ubóstwiam: kokos i truskawki:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.