SZPARAGI PO WŁOSKU

szparag 014
Sezon na szparagi niedługo się skończy, dlatego warto wykorzystać go maksymalnie. Po szparagach z makaronem i zupie szparagowej, dzisiaj zapraszam na szparagi po włosku, smażone na patelni z czosnkiem, z dodatkiem orzeszków piniowych i parmezanu. Niezwykle proste danie, a jednocześnie smaczne, pasuje jako dodatek do obiadu lub na lekką kolację z lampką białego wina. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
1 pęczek szparagów zielonych
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżka orzeszków piniowych
tarty parmezan
sól i pieprz

Umyte i osuszone szparagi obieramy ze zdrewniałych końcówek. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy szparagi, tak aby były w jednej warstwie, smażymy przez 5 minut od czasu do czasu przewracając, dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez 5 minut. Zdejmujemy na talerz, na patelnię wrzucamy orzeszki, smażymy na dużym ogniu przez pół minuty, posypujemy orzeszkami szparagi, następnie posypujemy parmezanem i od razu podajemy. Smacznego 🙂

31 odpowiedzi do “SZPARAGI PO WŁOSKU”

  1. Nigdy jeszcze nie próbowałam jeszcze takiej wersji szparagowego dania.
    Bomba!
    Wygląda bardzo apetycznie, no i wiosennie. Jak lubię najbardziej.
    Trzeba teraz przetestować przepis, póki szparagi są dostępne.
    Pozdrowionka 🙂

  2. Super! Szparagi uwielbiam. Wystarczy kilka niewielkich dodatków i eleganckie danie pięknie prezentuje się na talerzu:) Orzeszków piniowych jeszcze nie miałam przyjemności próbować, ale (przynajmniej na zdjęciu) wydaje się, że pasują tu idealnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.