KOTLECIKI Z PAPRYCZKAMI CZEREŚNIOWYMI I SEREM

papryczka 007
Małe kotleciki, klopsiki i pulpeciki to jedne z moich ulubionych dań obiadowych. Tym razem przygotowałam nietypowe kotleciki, bo z niespodzianką w środku w postaci papryczek czereśniowych nadziewanych serem. Danie upiekłam w piekarniku bez panierki, dzięki temu jest mniej kaloryczne, niż klasyczne kotlety mielone. Ładnie się prezentuje, a smakuje i na ciepło i na zimno, najlepiej z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym. To danie to fajny sposób, żeby zaskoczyć Waszych bliskich kotlecikami z niespodziewanym nadzieniem w środku, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(12 szt.)
600 gramów mięsa drobiowego mielonego (u mnie z indyka)
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4 – 5 łyżek bułki tartej
sól i pieprz

12 papryczek czereśniowych nadziewanych serem (w oleju)

Mięso wyrabiamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Zwilżonymi dłońmi dzielimy mięso na 12 porcji, z każdej formujemy cienki owalny placek, na środku układamy papryczkę odsączoną z oleju i zlepiamy w owalny klopsik. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy wszystkie porcje i pieczemy przez 25 minut. Smacznego 🙂

29 odpowiedzi do “KOTLECIKI Z PAPRYCZKAMI CZEREŚNIOWYMI I SEREM”

  1. Jestem wierna swoim sprawdzonym przepisom, ale trzeba przyznać, że ta kulinarna awangarda bardzo mi się spodobała.
    Spróbowałabym 🙂 Pyszne danie 🙂 Kotleciki wspaniałe.
    Pozdrowionka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.