KOTLECIKI Z DORSZA Z SOSEM TATARSKIM

kotlety z dorsza
Niedawno były kotleciki z niespodzianką, a dzisiaj mięciutkie, delikatne i pyszne kotleciki rybne. To świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych kotletów mięsnych. Minimalny dodatek bułki sprawia, że kotleciki są wyjątkowo lekkie i pulchne. Możemy je podać na obiad z ziemniakami i surówką lub ulubionym sosem, u mnie z prostym sosem tatarskim. Bardzo fajnie sprawdzają się też jako burgery z bułką i pikantnymi dodatkami. Polecam serdecznie nawet „rybnym niejadkom” 🙂

Przepis:
500 gramów filetów z dorsza
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
kilka listków mięty drobno posiekanych (opcjonalnie)

Dodatkowo: olej do smażenia i bułka tarta do panierowania
(sos tatarski)
2 jajka ugotowane na twardo
2 średnie ogórki konserwowe
1 cebula szalotka
2 łyżki majonezu
sól i pieprz

Zaczynamy od przygotowania sosu. Jajka, cebulę i ogórki kroimy w małą kosteczkę, dodajemy majonez, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Umyte i dokładnie osuszone filety miksujemy w malakserze z pozostałymi składnikami na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki na średnim ogniu z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami i sosami. Smacznego 🙂

31 odpowiedzi do “KOTLECIKI Z DORSZA Z SOSEM TATARSKIM”

  1. Jak ja uwielbiam przerozmaite wariancje na temat kotlecików. Fantastyczne. Oczywiście, że bym spróbowała. Pięknie wyglądają, zachęcająco. Nic, tylko się skusić! 🙂
    Mniam!
    A u mnie dziś kotleciki z cieciorki.
    Pozdrowionka poniedziałkowe! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.