PIERSI KACZKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM

przez | 9 kwietnia 2017

kaczka 1
Pierś kaczki nadają się zarówno na świąteczny obiad, jak i na niedzielne spotkanie rodzinne. To także smaczna alternatywa dla indyka, czy kurczaka. Mięso kaczki jest zdecydowane w smaku i bardziej przypomina dziczyznę, niż drób. Lubię do kaczki słodkie lub owocowe dodatki, jak jabłka czy pomarańcze, a tym razem przygotowałam sos śliwkowy. Piersi kaczki dzięki krótkiemu smażeniu i pieczeniu mają chrupiącą skórkę i pozostają bardzo jędrne w środku, a śliwkowy sos świetnie komponuje się z mięsem. Dodatkową zaletą jest możliwość przygotowania tego fajnego dania w krótkim czasie. Świetna propozycja na świąteczny obiad, polecam gorąco 🙂

Przepis:
3 piersi kaczki ze skórką
1 łyżka oleju
sól, pieprz, majeranek
(sos)
1 łyżka masła
1 cebula szalotka bardzo drobno posiekana
3 łyżki powideł śliwkowych
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
szczypta majeranku
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz

Umyte i osuszone piersi kaczki układamy skórką do góry i nacinamy skórkę w kratkę, starając się nie przekroić mięsa. Smarujemy olejem, doprawiamy majerankiem, solą pieprzem, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Przygotowanie sosu zaczynamy od rozgrzania w rondlu masła, następnie dodajemy szalotkę, lekko solimy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy powidła, sok z pomarańczy, smażymy mieszając przez około 2 minuty. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy z ognia. Piersi kaczki układamy skórą do dołu na zimnej patelni, włączamy duży ogień i smażymy przez około 5 minut, przewracamy na drugą stronę i smażymy około 4 minuty. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z naczyniem żaroodopornym w środku. Przekładamy podsmażone piersi kaczki do naczynia i pieczemy 10 – 12 minut. Wyjmujemy mięso na deskę, pozostawiamy na 5 minut i kroimy ukośnie w cienkie plastry. Podajemy z sosem. Smacznego 🙂

26 komentarzy do „PIERSI KACZKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM

  1. ~Marcepanowy Kącik

    Mięso z kaczki nalezy do moich ulubionych. Zawsze po wizycie u moich teściów przywożę i na szczęście tylko ja w domu lubię 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Bardzo mi miło, mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  2. ~Megly

    No takie danie obiadowe to ja rozumiem! Wspaniałe 🙂 Z chęcią wykorzystam ten przepis niebawem. Ale jeszcze bardzie kusi mnie ten sos śliwkowy. Rewelacja! Bardzo chciałabym skosztować 🙂
    Pozdrowionka niedzielne 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję bardzo, sos świetnie pasuje do kaczki, ale też np. do polędwiczek wieprzowych 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *