TARTA KOKOSOWA Z OWOCAMI (bez pieczenia)

kokos 001

Do lata jeszcze daleko, ale smak tej tarty kojarzy mi się z wakacjami i piękną plażą nad brzegiem błękitnego morza. Ten deser łączy w sobie świetny smak kokosa z owocami. Trzy różne warstwy połączone w jedno pyszne ciasto, które dostarczy przyjemności podniebieniu. Chrupiący spód, delikatny krem kokosowy i owoce (u mnie mango i pierwsze w tym roku maliny). Prosty i bardzo apetyczny deser, nawet nie trzeba odpalać piekarnika. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(spód na tortownicę o średnicy 20 cm)
130 gramów herbatników
75 gramów roztopionego masła

(krem kokosowy)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
200 gr białej czekolady
160 gr wiórków kokosowych + 2 łyżki do ozdoby

do dekoracji: owoce

Przygotowujemy tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm. W malakserze rozdrabniamy ciasteczka, dodajemy masło i miksujemy do połączenia składników, powstanie jakby mokry piasek. Masę przekładamy do tortownicy, dociskamy dłonią wykładając dno i brzeg na wysokość około 2 cm, następnie wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Teraz robimy krem. W rondlu z grubym dnem mieszamy mleko kokosowe z wiórkami kokosowymi. Gotujemy na małym ogniu, od momentu zagotowania zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez około 3 minut, mieszając. Odstawiamy z ognia, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i ciągle mieszając gotujemy, aż całkowicie się rozpuści i masa zgęstnieje (przez około 3 minuty). Odstawiamy, aż całkiem przestygnie. Na schłodzony spód wykładamy masę kokosową, posypujemy pozostałymi wiórkami i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego 🙂

29 odpowiedzi do “TARTA KOKOSOWA Z OWOCAMI (bez pieczenia)”

  1. Takie pyszności i to bez pieczenia! No, no! Muszę wypróbować ten przepis koniecznie. Jakie to wszystko apetyczne i kolorowe 🙂 rewelacja!
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

  2. W takiej tarcie ważne są również owoce, które niestety będziemy mieli dopiero w lecie. Bo teraz i owszem możemy kupić truskawki, maliny, borówki, ale nie mają one takiego smaku jak te, które zbieramy w lecie.
    Świetny przepis, super, że nie trzeba piec!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.