ŁOSOŚ Z PIECZARKAMI I SOSEM CZOSNKOWYM

los o1
Łosoś z pieczarkami i sosem czosnkowym, to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Smak tej apetycznej ryby najlepiej podkreślają nieskomplikowane potrawy. Łosoś z patelni jest soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz. Mocno przysmażone pieczarki pozostają jędrne i pełne smaku. Doskonałym uzupełnieniem jest delikatny sos czosnkowy. Fajny pomysł na pysznego łososia, możemy podać, jako lekki obiad lub niebanalną kolację. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(łosoś)
500 gramów filetu z łososia bez skóry
1 łyżka soku z cytryny
2 – 3 łyżki mąki
pieprz i sól
2 – 3 łyżki oleju lub klarowanego masła
(pieczarki)
500 gramów pieczarek
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1/ łyżeczki tymianku
sól i pieprz
(sos)
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz

Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wstawiamy sos na pół godziny do lodówki. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na cztery części i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut. Pieczarki szybko płuczemy zimną wodą, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, kroimy na duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy pieczarki, lekko solimy i smażymy mieszając na dużym ogniu, żeby odparować wodę przez około 3 minuty. Dodajemy tymianek, smażymy dalej, aż brzegi mocno się zrumienią, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy z ognia. Kawałki łososia delikatnie posypujemy cienką warstwą mąki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy rybę i smażymy po około 3 – 4 minut z każdej strony w zależności od grubości filetu. Przekładamy na talerze i na każdym kawałku kładziemy porcję pieczarek, podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego 🙂

35 odpowiedzi do “ŁOSOŚ Z PIECZARKAMI I SOSEM CZOSNKOWYM”

  1. Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się 🙂 dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.