CHILI CON CARNE

chilli 1
Danie na pożegnanie zimy. Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego “chile con carne”, co oznacza “papryki z mięsem”. Najczęściej przygotowywane z wołowiny, ale ja użyłam mięsa z udźca indyka i bardzo polecam. To danie szybkie i wygodne do przygotowania, smaczne, rozgrzewające i pożywne, świetnie pasuje do placków tortilli. Fajne na rodzinny obiad lub na spotkanie z przyjaciółmi. Można ugotować dzień wcześniej, bo odgrzewane smakuje jeszcze lepiej. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
500 gramów mielonego udźca z indyka
1 łyżka oleju
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1/2 – 1 łyżeczka chilli w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
sól i pieprz

W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty, rozgniatając grudki mięsa widelcem. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy, smażymy przez około 1 minutę mieszając. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz fasoli i kukurydzy), mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy fasolę i kukurydzę, mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego 🙂

36 odpowiedzi do “CHILI CON CARNE”

  1. Robię rzadko, ale uwielbiam niesamowicie. Pyszne danie 🙂 Zakochałam się w nim od pierwszego skosztowania. Narobiłaś mi smaka.
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.