DROŻDŻÓWKI Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I KOZIM SEREM

karmel cebula 1
Uwielbiam drożdżowe ciasto i bardzo często piekę z owocami lub czekoladą w formie placka lub bułek. Tym razem zamiast klasycznych słodkich drożdżówek trochę inna wersja, bo z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Warto spróbować, bo smak jest zupełnie inny, pod warstwą lekko słodkawej cebuli kryje się słonawy kozi ser. Mnie to połączenie bardzo przypadło do gustu. Świetne na drugie śniadanie lub przekąskę. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
(ciasto drożdżowe)
250 gramów mąki pszennej +1 łyżka
7 gramów drożdży instant
100 ml mleka
50 gramów stopionego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
(karmelizowana cebula)
2 średnie czerwone cebule
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
szczypta pieprzu
szczypta tymianku

10 małych kawałków koziego sera
1 żółtko + 2 łyżki mleka

Do miseczki wsypujemy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki i wlewamy ciepłe mleko, mieszamy, odstawiamy na 15 minut, żeby uzyskać rozczyn. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła, mieszamy, robimy zagłębienie, wlewamy rozczyn, dodajemy masło i roztrzepane jajko. Mieszamy łyżką, gdy składniki się połączą wyrabiamy ręką przez około 5 minut, aby uzyskać gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy cebulę. Obrane cebule kroimy w bardzo cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy cebulę, mieszamy, żeby pokryła się tłuszczem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez 25 minut. Odkrywamy, dodajemy sól i cukier, zwiększamy ogień i smażymy mieszając przez około 25 minut, aż cebula nabierze ciemnego koloru, doprawiamy tymiankiem i pieprzem, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 10 części, z każdej z nich formujemy okrągły placuszek o grubości około 1 cm, układamy na blaszce wyłożonej wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na około 25 minut do kolejnego wyrośnięcia. W każdym placku robimy wgłębienie, w które wkładamy kawałek sera, brzegi smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, na wierzch układamy cebulę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 18 – 20 minut. Smacznego 🙂

20 odpowiedzi do “DROŻDŻÓWKI Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I KOZIM SEREM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.