BRZOSKWINIE W CIEŚCIE FRANCUSKIM

brzosk 01
Przyznam się, że zawsze mam w lodówce ciasto francuskie tak na wszelki wypadek. Jest tak uniwersalne, że wystarczy słodki lub wytrawny dodatek i już mam gotową tartę lub ciastka. Tym razem ciasto otula połówki brzoskwiń z syropu i kawałki czekolady. To fajny pomysł na weekendowe śniadanie lub deser. Prosto, szybko i smacznie. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
1 opakowanie ciasta francuskiego (około 370 gr)
6 połówek brzoskwiń z puszki dokładnie odsączonych
6 kawałków gorzkiej czekolady

Ciasto kroimy na 6 kwadratów o boku 12 cm. Na środku każdego kwadratu układamy po 1 kawałku czekolady, na nim połówkę brzoskwini. Sklejamy rogi, tak aby powstały sakiewki, dodatkowo każdy bok nacinamy lekko nożem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

34 odpowiedzi do “BRZOSKWINIE W CIEŚCIE FRANCUSKIM”

  1. No i mnie skusiłaś. Takie pyszności w cieście francuskim na słodko uwielbiam od dawna. Jak to się pysznie prezentuje. Musi smakować wyśmienicie! Pozdrowionka cieplutkie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.