WOLNO PIECZONA WIEPRZOWINA (PULLED PORK)

pork 00
Już od bardzo dawna miałam ochotę na spróbowanie rwanej wieprzowiny, ale niestety ciągle brakowało mi czasu. To nie jest danie szybkie, które przygotujemy w pół godziny. Tutaj ważny jest czas, dlatego najlepiej zabrać się do niego w weekend. Bardzo byłam ciekawa, czy warto poświęcać kilka godzina na pieczenie mięsa, no i okazało się, że zdecydowanie tak. Jeszcze nie jadłam tak smacznej łopatki, przyrumieniona z wierzchu i niesamowicie miękka w środku, po prostu rozpływa się w ustach. Możemy ją podać np. z pieczonymi ziemniakami, u mnie była zawinięta w tortille. W wielu przepisach jest mowa o pieczeniu przez 6 – 9 godzin w temperaturze 100 – 120 stopni, ja piekłam przez 4 godziny w temperaturze 140 stopni i mięso było miękkie i pyszne. Polecam bardzo gorąco 🙂

Przepis:
1,5 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
6 ząbków czosnku
4 listki laurowe
2 łyżki oleju
(marynata)
3 łyżki łagodnego keczupu
5 łyżek ostrego keczupu
3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżki cukru
3 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki soli

Dokładnie mieszamy składniki marynaty, mięso smarujemy marynatą, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. W naczyniu żaroodpornym z pokrywką układamy obrane cebule pokrojone w grube plasterki, pomiędzy nie układamy listki laurowe i ząbki czosnku, skrapiamy olejem, na wierzchu układamy zamarynowane mięso. Wkładamy do piekarnika na 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, naczynie przykrywamy i pieczemy przez 4 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 5 – 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie podajemy mięso porwane na kawałki dwoma widelcami. Smacznego 🙂
pork 01

0 odpowiedzi do “WOLNO PIECZONA WIEPRZOWINA (PULLED PORK)”

  1. A wiesz, że ja również czaję się zrobić, bo słyszałam, że takie mięsko jest pyszne. Ale mi smaczku narobiłaś. Mam przyjemność zaprosić Ciebie na konkurs, no mojego bloga. Jak znajdziesz chwilkę, to wpadnij. Jest smacznie 🙂

  2. Koniecznie muszę jej spróbować. Nigdy tak jeszcze nie robiłam wieprzowiny. Dla mnie to fajna opcja 🙂

    Pozdrawiam serdecznie. Miłego wieczoru! 🙂

  3. Z nieba spadł mi ten przepis 🙂 Od dawna czaiłam się na pulled pork, po raz pierwszy usłyszałam o tym daniu w programie Guy’a Fieri. W amerykańskich barach i restauracjach to jedna z podstawowych pozycji, tak przygotowana wieprzowina podawana jest w tortillach, burgerach, kanapkach i z rozmaitymi sosami. Na naszych blogach regularnie pojawiają się przepisy na pulled pork, ale wizja 8-10 godzinnego pieczenia trochę mnie przerażała. Tutaj widzę, że wystarczą tylko 4 godziny do osiągnięcia podobnego efektu „szarpanego” mięska. Dzięki za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.