MUFFINKI POMARAŃCZOWO-IMBIROWE Z CZEKOLADĄ

szklo 02
To chyba najbardziej aromatyczne muffinki jakie upiekłam. Dużo różnych smaków, ale dobrze zbalansowanych. Pachnąca pomarańcza, lekko pikantny imbir i ciepła gorzka czekolada tworzą świetną całość. Muffinki są wilgotne i sprężyste, najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Polecam bardzo serdecznie na śniadanie lub deser 🙂

Przepis:
250 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 gramów cukru
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
skórka otarta z jednej pomarańczy

100 ml maślanki
100 ml oleju
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
2 jajka
1 łyżka miodu

50 gramów gorzkiej czekolady posiekanej na kawałki

W jednej misce mieszamy łyżką składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir, cukier i skórkę z pomarańczy. W drugiej misce mieszamy łyżką składniki mokre, czyli maślankę, jajka, olej, sok z pomarańczy i miód. Składniki mokre wlewamy do suchych, mieszamy łyżką do połączenia składników, dodajemy kawałki czekolady, mieszamy, nakładamy ciasto do foremek do muffinek wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego 🙂
szklo 01

0 odpowiedzi do “MUFFINKI POMARAŃCZOWO-IMBIROWE Z CZEKOLADĄ”

  1. Ach, ależ piękne! Uwielbiam wszystko, co pomarańczowe! A i te nuty imbiru bardzo mnie zainteresowały i mi się jak najbardziej podobają 🙂
    Pozdrawiam ciepło! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.