TARTA MAKOWO-CZEKOLADOWA

mak 02
Przyznam się, że z makowca najbardziej lubię nadzienie, a że na świątecznym stole nie może zabraknąć maku, to u mnie pojawi się w formie tarty z nadzieniem makowym i polewą czekoladową. Kruche ciasto na spodzie, a na wierzchu pyszne nadzienie z maku, bakalii, czekolady i serka ricotta. To jest bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto, szczególnie gdy użyjemy gotowej masy makowej. Dekoracja zależy od naszej inwencji, u mnie to polewa czekoladowa z kolorową posypką i gwiazdami z białej czekolady. Świetna alternatywa dla tradycyjnego makowca, polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(ciasto na formę o średnicy 21 – 23 cm)
150 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
75 gramów zimnego masła
szczypta soli
1 żółtko

2 łyżki tartych migdałów

(nadzienie)
600 gramów gotowej masy makowej z bakaliami
250 gramów ricotty
2 jajka
1 żółtko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
1/2 gorzkiej czekolady (50 gr)
szczypta soli

(polewa)
1 łyżka masła
1 tabliczka czekolady deserowej (100 gr)

mak 015
Mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia, posiekane zimne masło, żółtko i sól wyrabiamy szybko na gładkie ciasto (ja pomagam sobie malakserem). Ciastem wylepiamy wysmarowana masłem foremkę na tartę (dno i brzeg), nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Serek ricotta, jajka, mąkę ziemniaczaną i sól miksujemy przez chwilę, dodajemy masę makową, skórkę z cytryny i czekoladę, miksujemy krótko do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasto posypane tartymi migdałami, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut, wyjmujemy i czekamy, aż całkiem ostygnie. Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę, żeby ostygła, smarujemy wierzch ciasta, dekorujemy, wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂
mak 03

0 odpowiedzi do “TARTA MAKOWO-CZEKOLADOWA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.