ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ, CZYLI SAŁATKA WARSTWOWA

przez | 10 grudnia 2016


Kolorowa sałatka warstwowa, najładniej prezentuje się w szklanym naczyniu. Lubię, gdy pierzynka jest gruba i ma dużo różnych warstw, więc oprócz tradycyjnych składników, takich jak śledzie, ziemniaki, jajka, dodaję buraczki, kukurydzę i paprykę. Przygotowanie zabiera trochę czasu, ale warto się postarać, bo efekt jest bardzo smaczny, a sałatka będzie fajną ozdobą świątecznego stołu. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
4 płaty śledziowe (u mnie w oleju)
3 duże ugotowane ziemniaki
3 średnie buraki (ugotowane lub pieczone)
4 duże ogórki kiszone lub konserwowe
1 cebula
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka kukurydzy
1 duża czerwona papryka
sól i pieprz
majonez

Składniki sałatki kroimy w kostkę. W szklanym naczyniu układamy poszczególne warstwy sałatki, każdą smarując cienką warstwą majonezu i doprawiając delikatnie solą i pieprzem:
– śledzie wymieszane z cebulą,
– ziemniaki,
– ogórki,
– jajka,
– buraki,
– odsączoną kukurydzę,
– paprykę.
Sałatkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem wierzch dekorujemy majonezem. Smacznego 🙂

pierzyna 01

0 komentarzy do „ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ, CZYLI SAŁATKA WARSTWOWA

    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję 🙂 Zawsze wzbudza duży entuzjazm, gdy się pojawi na stole 🙂
      m

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *