SERNIK DYNIOWY Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

sernik dynia 03
Sernik to jedno z moich ulubionych ciast i właściwie piekę je przez cały rok w różnych wersjach. Tym razem przyszła pora na sernik dyniowy, o którym myślałam od jakiegoś czasu. Jest bardzo lekki, bo z serka ricotta, delikatny, niezbyt słodki i kryje w sobie niespodziankę w postaci suszonych śliwek. Dla uproszczenia zamiast pieczonego spodu użyłam kakaowych herbatników. Do sernika pasuje polewa czekoladowa, chociaż nam smakował z białą polewą twarożkową. Proste, pyszne ciasto, polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
500 gramów serka ricotta
70 ml śmietanki kremowej (30%)
2 jajka
1/2 szklanki purée z dyni
70 gramów cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z jednej cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej

5 suszonych śliwek, herbatniki do wyłożenia dna formy

(Polewa):
200 gramów serka Philadelphia (w temperaturze pokojowej)
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki miękkiego masła

Wszystkie składniki na masę serową miksujemy krótko na gładką masę. (Jeśli na wierzchu ricotty jest płyn to przed miksowaniem go wylewamy). Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Dno foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką wykładamy herbatnikami, na nich układamy połówki suszonych śliwek. Masę serową przekładamy na herbatniki i śliwki, formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut (brzegi ciasta powinny się zezłocić). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy polewę, miksując na gładko wszystkie składniki. Wierzch sernika smarujemy polewą i dekorujemy posypką czekoladową lub wiórkami czekolady. Smacznego 🙂
sernik dynia  02

sernik dynia 01

0 odpowiedzi do “SERNIK DYNIOWY Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.