RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ I BURACZKAMI

przez | 24 listopada 2016

burak tart 1
Jesienno-zimowa tarta to połączenie francuskiego ciasta, bardzo lekkiego nadzienia z serka ricotta oraz pieczonych buraczków i kawałków cukinii. Bardzo prosta, a jednocześnie ciekawa w smaku. Buraczki o pięknym kolorze i delikatne spiralki z cukinii pięknie się prezentują i zachęcają do spróbowania. Świetnie smakuje na kolację lub lekki obiad. Możemy podać na ciepło lub na zimno. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
1 płat ciasta francuskiego prostokątnego (około 270 gramów)
250 gramów serka ricotta
3 łyżki tłustej śmietany
1 jajko roztrzepane
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
2 łyżki bułki tartej
2 buraki pieczone pokrojone w plasterki
1/2 cukinii przekrojonej wzdłuż

Ciasto powinno być cienkie, więc raczej wybierajcie ciasto przeznaczone na tartę lub zwykłe ale najlepiej je rozwałkować na grubość około 2 – 3 mm. Płat ciasta rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia, zawijamy około 1 cm brzegu do środka, aby powstał mały rant. Ciasto posypujemy bułką tartą, rozsmarowujemy serek ricotta wymieszany z jajkiem, śmietaną, tymiankiem, solą i pieprzem. Cukinię kroimy wzdłuż na wstążki używając obieraczki do warzyw. Układamy je na warstwie sera w formie spiralek, pomiędzy cukinią układamy plasterki buraczków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy, czekamy, aż trochę ostygnie i podajemy. Smacznego 🙂
burak tart 2

0 komentarzy do „RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ I BURACZKAMI

  1. ~Megly

    Tarta wspaniała. Ja tam bardzo lubię buraczki, więc jak dla mnie ekstra propozycja.
    Nie mogę oderwać wzroku od tej tarty. Jest tak atrakcyjna wizualnie. Wygląda jak małe dzieło sztuki!
    Pozdrawiam ciepło 🙂

    Odpowiedz
  2. ~marcepanowykacik

    Akurat mam w lodówce wszystkie składniki nawet ciasto 🙂 Dziękuję za przepis I pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
  3. ~Olena

    Tarta zawsze kojarzy mi się na słodko nie wiedzieć czemu. Takie wytrawne tarty to ja rozumiem i chętnie bym “opędzlowała”:)

    Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *