GĘSIE UDKA PIECZONE ZE ŚLIWKAMI

gęś 00
Podobno kiedyś była taka tradycja, że na świętego Marcina, czyli 11 listopada pieczono gęś. W moim rodzinnym domu nie było takiego zwyczaju, ale myślę, że to fajny pomysł. Cała gęś to jak dla nas zdecydowanie za dużo, gęsie udka zupełnie nam wystarczą i pieką się krócej. Mięso jest miękkie w środku, a wierzch pokrywa sos śliwkowy, tworząc coś w rodzaju glazury. Świetnie też smakują suszone śliwki, które zmiękły i stały się jeszcze słodsze. Pyszne danie na obiad, możemy podać z ziemniakami lub kluseczkami. My zjedliśmy z dodatkiem małych placków ziemniaczanych i czerwonej kapusty. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
2 udka gęsi
2 łyżki powideł śliwkowych
1/2 szklanki gorącego bulionu
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki majeranku
duża garść suszonych śliwek
1 łyżka oleju

Umyte i dokładnie osuszone udka nacieramy solą wymieszaną z pieprzem, majerankiem i olejem. Odkładamy na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z naczyniem do pieczenia (z pokrywką) w środku, żeby też się nagrzało. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem i smażymy udka najpierw od strony ze skórą przez około 3 – 4 minuty, przekładamy na drugą stronę i smażymy przez około 2 minuty (nie dodajemy oleju, bo tłuszcz sam się wytopi). Powidła mieszamy z bulionem, sokiem z cytryny i miodem, połowę wlewamy do naczynia do pieczenia, układamy udka, polewamy drugą połową, dorzucamy śliwki, przykrywamy naczynie i pieczemy przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Smacznego 🙂
gęś 01

0 odpowiedzi do “GĘSIE UDKA PIECZONE ZE ŚLIWKAMI”

  1. Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się 🙂 dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.