CYNAMONOWE PLACUSZKI Z DYNI

przez | 7 listopada 2016

placki 2
Sezon dyniowy w pełni, w mojej kuchni pojawiła się kolejna dynia do zagospodarowania. Stąd proste placuszki na maślance z dodatkiem dyni, pachnące cynamonem. To danie błyskawiczne i bardzo uniwersalne. Pasuje na śniadanie, na deser lub na podwieczorek. Placuszki są pulchne i delikatne, bez dodatku cukru, bo słodycz dyni jest zupełnie wystarczająca. Możemy je podać ze śmietaną, cukrem, miodem lub owocami, albo z ulubionym sosem. Nam bardzo smakowały z odrobiną jogurtu i miodem. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(około 15 szt.)
1 szklanka maślanki
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 szklanka startej dyni (na tarce o dużych oczkach)

około 1/2 szklanki oleju do smażenia
Dodatki: jogurt, miód, cukier

Ciasto przygotowujemy podobnie jak na naleśniki. W dużej misce mieszamy rózgą wszystkie składniki oprócz dyni. Odstawiamy na pół godziny, dodajemy dynię, mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy porcje ciasta i smażymy po około 1 – 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
placki 1

0 komentarzy do „CYNAMONOWE PLACUSZKI Z DYNI

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *