Sezon dyniowy w pełni, w mojej kuchni pojawiła się kolejna dynia do zagospodarowania. Stąd proste placuszki na maślance z dodatkiem dyni, pachnące cynamonem. To danie błyskawiczne i bardzo uniwersalne. Pasuje na śniadanie, na deser lub na podwieczorek. Placuszki są pulchne i delikatne, bez dodatku cukru, bo słodycz dyni jest zupełnie wystarczająca. Możemy je podać ze śmietaną, cukrem, miodem lub owocami, albo z ulubionym sosem. Nam bardzo smakowały z odrobiną jogurtu i miodem. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(około 15 szt.)
1 szklanka maślanki
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 szklanka startej dyni (na tarce o dużych oczkach)
około 1/2 szklanki oleju do smażenia
Dodatki: jogurt, miód, cukier
Ciasto przygotowujemy podobnie jak na naleśniki. W dużej misce mieszamy rózgą wszystkie składniki oprócz dyni. Odstawiamy na pół godziny, dodajemy dynię, mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy porcje ciasta i smażymy po około 1 – 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
Pyszne placuszki 🙂
Miło mi, dziękuję serdecznie 🙂
M
Pysznie wyglądają 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Placuszki idealne na jesienne dni. Fajnie dosmaczone 🙂
Pachnące cynamonem 🙂
Pozdrawiam,
M
Muszę zrobić kiedyś dyniowe placuszki :). Twoje są bardzo zachęcające 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Placuszki wyglądają bardzo apetycznie
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Mniam, przepadam za takimi plackami 🙂
Fantastyczne placuszki 😀
Bardzo dziękuję 🙂
M
Ale pieknie wygladaja 🙂 mniam 🙂
Miło mi, dziękuję 🙂
M
fajne placuszki! Moja córka kocha cynamon; muszę jej podobne zrobić
Super, pozdrawiam 🙂
M
Z maślanki musiały nabrać fajnego posmaku 😛
Pychota, chyba się skuszę:))
Super, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Pyszne placuszki 🙂