BLINY GRYCZANE Z KREMEM BURACZKOWYM I ŚLEDZIEM

bliny 2
Bliny gryczane mają charakterystyczny smak ze względu na nietypową mąkę. Pochodzą z kuchni rosyjskiej, ale popularne są również w naszej kuchni, choć trochę zapomniane. To bardzo proste i smaczne placuszki, które możemy podać z różnymi dodatkami, np. kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem albo w wersji ekskluzywnej z kawiorem. Ja dodałam krem z buraczków o pięknym kolorze i dla kontrastu śledzia. W ten sposób powstała bardzo apetyczna przekąska, która wszystkim smakowała. Myślę, że pasuje też na święta. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(na bliny)
150 gramów mąki gryczanej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
250 ml ciepłego mleka
2 jajka roztrzepane
szczypta cukru
1/4 łyżeczki soli
olej lub masło klarowane do smażenia

(krem buraczkowy)
1 średni burak (pieczony lub gotowany)
3 łyżki tłustej śmietany
125 gramów serka ricotta
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz

Dodatki: kawałki śledzi, koperek

Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem, odstawiamy na 10 minut. W misce mieszamy rózgą mleko z drożdżami, mąkę, jajka, sól na jednolite ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie miksujemy składniki kremu, najpierw rozdrabniając buraczki, potem dodajemy resztę składników. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej i smażymy małe placki, po około 1,5 minuty z każdej strony, przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na każdym placku układamy najpierw krem buraczkowy, kawałek śledzia i gałązkę koperku. Smacznego 🙂
bliny 1

0 odpowiedzi do “BLINY GRYCZANE Z KREMEM BURACZKOWYM I ŚLEDZIEM”

  1. Fajna przekąska – zamiast tradycyjnych kanapeczek – godne uwagi 🙂 Bliny znam i lubię – w takiej wersji bardzo ciekawe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.