ROLADKI Z BAKŁAŻANA

roladki 2
Bardzo fajne danie na lekką kolację lub przystawkę. Roladki z mięsistego bakłażana wypełnione twarożkiem z dodatkiem suszonych pomidorów, chrupiących orzechów, z nutką czosnku i bazylii. Niezwykle proste danie, a jednocześnie niebanalne. Właściwie najtrudniejsze jest pokrojenie bakłażana. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i lampką białego lekkiego wina. Polecam na kolację we dwoje 🙂

Przepis:
1 średni bakłażan
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oleju
300 gramów twarożku koziego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
5 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w paski
kilka listków bazylii drobno posiekanych
sól i pieprz
szczypta tymianku
1 łyżka oliwy

Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry grubości około 2 – 3 mm. Olejem smarujemy cienko plastry bakłażana, układamy na rozgrzanej patelni teflonowej z grubym dnem lub patelni grillowej i smażymy po około 2 – 3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i układamy na talerzu. Twarożek mieszamy z czosnkiem, orzechami, bazylią i pomidorami, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy plaster bakłażana smarujemy twarożkiem i zawijamy w roladkę. Układamy na talerzu, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i posypujemy tymiankiem. Smacznego 🙂
roladki 01

0 odpowiedzi do “ROLADKI Z BAKŁAŻANA”

    1. U mnie bakłażan i cukinia często pojawiają się na stole i ciągle szukam pomysłów jak je podać 🙂
      Pozdrawiam,
      M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.