DYNIA FASZEROWANA KASZĄ I PIECZARKAMI

dynia 1
Dynia to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Jest bardzo uniwersalna, bo można z niej przygotować zupę, pastę kanapkową, a nawet dżem. Natomiast dynia faszerowana w całości jest chyba najbardziej efektownym daniem. W wersji zeszłorocznej dynię faszerowałam ryżem i mięsem, tym razem to potrawa wegetariańska, bo nadzienie składa się z kaszy i pieczarek. Danie świetnie pasuje na obiad lub pożywną kolację. Najlepiej użyć dyni hokkaido ze względu na wspaniały kolor i smak oraz jej dodatkową zaletę, czyli cienką skórkę, której nie trzeba obierać. Polecam bardzo serdecznie 🙂

Przepis:
1 dynia hokkaido (o wadze 1,2 – 1,5 kg)
100 gramów kaszy jęczmiennej
1 cebula drobno posiekana
500 gramów pieczarek drobno pokrojonych
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku drobno posiekane
sól i pieprz

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie z umytej i osuszonej dyni odcinamy górną część, łyżką usuwamy pestki i włókna. Środek dyni nakłuwamy widelcem i nacieramy używając 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczki tymianku. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, dodajemy cebulę i pieczarki, lekko solimy i smażymy na dużym ogniu, mieszając, żeby odparować wodę z pieczarek. Gdy grzyby zbrązowieją, dodajemy czosnek, pozostały tymianek, doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Dodajemy kaszę, roztrzepane jajka i natkę. Mieszamy składniki farszu. Nadzienie wkładamy do środka dyni, dociskając mocno. Dynię przykrywamy odkrojoną górną częścią. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dynię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 1/2 szklanki wody i wstawiamy do pieca. Pieczemy przez 75 minut (w trakcie pieczenia możemy uzupełnić wodę). Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i kroimy na części. Smacznego 🙂
dynia 2

0 odpowiedzi do “DYNIA FASZEROWANA KASZĄ I PIECZARKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.