TARTA ŚLIWKOWO-KOKOSOWA

przez | 30 sierpnia 2016

tarta kokos 0
Sezon na śliwki rozpoczęłam w tym roku pysznym sosem śliwkowym. Teraz wykorzystałam śliwki, jako nadzienie do prostej tarty w rustykalnym stylu. Śliwkowo-kokosowa tarta to połączenie francuskiego ciasta, bardzo lekkiego nadzienia ze śliwek oraz pierzynki ze śmietany z wiórkami kokosowymi. Niezwykle prosta, a jednocześnie ciekawa w smaku. Śliwki pod wpływem temperatury są bardzo soczyste i słodkie, fajnie komponują się z kokosowym wierzchem. Świetnie smakuje na deser, drugie śniadanie lub podwieczorek z dodatkiem bitej śmietany lub lodów. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
1 płat ciasta francuskiego (około 270 gramów)
250 gramów śmietany kremowej (36 %)
1 jajko
3/4 szklanki wiórków kokosowych + 2 łyżki
2 łyżeczki cukru waniliowego
500 gramów śliwek węgierek

Dodatki: bita śmietana, lody

Ciasto powinno być cienkie, więc raczej wybierajcie ciasto przeznaczone na tartę lub zwykłe ale najlepiej je rozwałkować na grubość około 2 – 3 mm. Płat ciasta rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia, zawijamy około 2 cm brzegu do środka, aby powstał mały rant. Ciasto posypujemy 2 łyżkami wiórków kokosowych, rozkładamy przekrojone na pół śliwki bez pestek. Wierzch polewamy śmietaną wymieszaną z roztrzepanym jajkiem, cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy, czekamy, aż trochę ostygnie. Podajemy z dodatkiem bitej śmietany, lodów lub bez dodatków. Smacznego 🙂
tarta kokos 02

0 komentarzy do „TARTA ŚLIWKOWO-KOKOSOWA

    1. makellba Autor wpisu

      Podzieliłabym się, ale niestety już nic nie zostało 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Śliwki fajnie smakują, można ewentualnie zastąpić np. brzoskwiniami 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj ~Angelika i Monika (Candy Pandas) Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *