MUFFINKI Z CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

przez | 19 sierpnia 2016

muffin 0

Muffinki to zawsze dobry pomysł, są tak uniwersalne, że pasują na podwieczorek, deser lub śniadanie. Tym razem pyszne pulchne babeczki kryją we wnętrzu kawałki czekolady i soczyste borówki. Wcześniej dodawałam do ciasta jogurt lub kefir, ale z maślanką smakują mi najbardziej, są niezwykle miękkie i sprężyste. Idealne na weekendowe śniadanie bez pośpiechu. Świetnie smakują jeszcze ciepłe z rozkosznie rozpływającą się czekoladą. Można je udekorować dodatkową porcją rozpuszczonej czekolady, ale nie jest to konieczne. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(10 – 12 muffinek)
2 i 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

1 szklanka maślanki
2 jajka
1/2 kostki masła

100 gramów czekolady
150 gramów borówek amerykańskich

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło rozpuszczamy w rondelku lub kąpieli wodnej. Czekoladę dzielimy na małe kawałki. Do miski wkładamy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól, mieszamy. W osobnej misce mieszamy maślankę, roztrzepane jajka i masło (jak ostygnie). Do miski ze składnikami sypkimi wlewamy składniki płynne i szybko mieszamy, żeby wszystko połączyć, ale masa nie powinna być gładka, ma być grudkowata. Dodajemy kawałki czekolady, borówki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Foremkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi foremkami. Każdą foremkę napełniamy ciastem do 3/4 jej wysokości. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż lekko zbrązowieją. Smacznego 🙂

muffin 01

0 komentarzy do „MUFFINKI Z CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *