CUKINIA ZAPIEKANA Z BOCZKIEM

przez | 11 sierpnia 2016

boczek 02
Cukinia w tym roku obrodziła i warto z tego skorzystać, bo to wdzięczne warzywo, które ma wiele zalet. Nadaje się na zupę, placki, do faszerowania lub zapiekania. Jednocześnie polecana jest osobom na diecie ze względu na bardzo małą kaloryczność. Dzisiaj proponuję małe co nieco, czyli cukinię zapiekaną z wędzonym boczkiem. Prosto, szybko i smacznie, to zalety tego dania. Możemy je podać na przekąskę lub lekką kolację ze świeżym pieczywem albo na obiad, jako dodatek do pieczonego kurczaka lub innego mięsa. Polecam 🙂

Przepis:
(6 szt.)
1/2 dużej cukinii
6 cienkich plasterków wędzonego boczku
sól i pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Umytą cukinię kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę na pół, wykrawamy środek z pestkami, a resztę kroimy na słupki długości 5 – 6 cm. Otrzymane słupki doprawiamy lekko solą i pieprzem, układamy w 6 wiązek, każdą w połowie owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką (jeśli plasterki boczku są bardzo szerokie, to składamy wzdłuż na pół). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 15 – 20 minut. Podajemy gorące. Smacznego 🙂
boczek 01

0 komentarzy do „CUKINIA ZAPIEKANA Z BOCZKIEM

    1. makellba Autor wpisu

      Ja też lubię cukinię i często wykorzystuję w mojej kuchni 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *