Cukinia w tym roku obrodziła i warto z tego skorzystać, bo to wdzięczne warzywo, które ma wiele zalet. Nadaje się na zupę, placki, do faszerowania lub zapiekania. Jednocześnie polecana jest osobom na diecie ze względu na bardzo małą kaloryczność. Dzisiaj proponuję małe co nieco, czyli cukinię zapiekaną z wędzonym boczkiem. Prosto, szybko i smacznie, to zalety tego dania. Możemy je podać na przekąskę lub lekką kolację ze świeżym pieczywem albo na obiad, jako dodatek do pieczonego kurczaka lub innego mięsa. Polecam 🙂
Przepis:
(6 szt.)
1/2 dużej cukinii
6 cienkich plasterków wędzonego boczku
sól i pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Umytą cukinię kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę na pół, wykrawamy środek z pestkami, a resztę kroimy na słupki długości 5 – 6 cm. Otrzymane słupki doprawiamy lekko solą i pieprzem, układamy w 6 wiązek, każdą w połowie owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką (jeśli plasterki boczku są bardzo szerokie, to składamy wzdłuż na pół). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 15 – 20 minut. Podajemy gorące. Smacznego 🙂
Ale szalony pomysł! Chętnie spróbuję, akurat moje smaki 😉
Super, bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
Ale urocze!
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Świetna i bardzo smakowita przekąska 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo fajny pomysł. Cukinię bardzo lubię 🙂
Ja też lubię cukinię i często wykorzystuję w mojej kuchni 🙂
Pozdrawiam,
M
Mniam smakowita przekąska 🙂
Polecam serdecznie 🙂
M
Na pewno bardzo smaczna była 🙂
Tak, smakowała 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo mi się podoba ta wersja 🙂
Ogromnie się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiamy cukinię podpieczoną i zjedzoną z hummusem 😛 Ale z baczkiem też musi ekstra smakować 😀