SAŁATKA Z JEŻYNAMI I MORELAMI

jezyny 001
Skusiłam się na pierwsze w tym roku jeżyny. Mają świetny smak i pięknie wyglądają, a do tego bardzo zdrowe. W prostej sałatce z morelami, sałatą, pestkami dyni i słonecznika oraz odrobiną parmezanu tworzą bardzo apetyczną kompozycję. Do sałatki pasuje lekki sos winegret z miodem. To bardzo proste, a jednocześnie efektowne danie na letnią kolację we dwoje, z lampką białego wina i świeżym pieczywem. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(na 2 porcje)
1 mała sałata rzymska
2 duże morele
duża garść jeżyn
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion słonecznika
wiórki parmezanu
(sos)
5 łyżek oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki musztardy
szczypta soli i pieprzu

Umyte i osuszone liście sałaty rozkładamy na talerzu. Na nich układamy morele pokrojone w paski, jeżyny, posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Składniki sosu umieszczamy w małym słoiku, zakręcamy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji. Skrapiamy sałatkę, na wierzchu układamy kawałki parmezanu i od razu podajemy. Smacznego 🙂

jezyny 002

0 odpowiedzi do “SAŁATKA Z JEŻYNAMI I MORELAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.