SAŁATKA NICEJSKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM

nicea 1
Podobno tradycyjnie sałatka nicejska była przygotowywana na południu Francji dla powracających z morza rybaków. Jest zdrowa, pożywna i smaczna, a jednocześnie szybka i tania do przygotowania. Oryginalną sałatkę podaje się z grillowanym tuńczykiem, ale w naszych warunkach trudno o świeżą rybę, a tuńczyk z puszki nie każdemu smakuje, dlatego użyłam wędzonego pstrąga. Świetnie sprawdził się w sałatce dodając jej charakteru i komponując się z sałatą, jajkiem, fasolką szparagowa, oliwkami i pomidorkami. Całość uzupełnia bardzo lekki sos winegret. Sałatka może z powodzeniem zastąpić obiad w gorący letni dzień, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(2 duże porcje)
100 gramów wędzonego pstrąga
300 gramów fasolki szparagowej ugotowanej al dente
3 jajka ugotowane na twardo
garść oliwek pokrojonych na pół
pół główki sałaty rzymskiej
6 pomidorków koktajlowych
(sos)
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki musztardy
szczypta soli, pieprzu i cukru

Sos przygotowujemy mieszają wszystkie składniki, najlepiej umieścić je w małym słoiku, zakręcić i energicznie potrząsać do uzyskania gładkiego sosu. Na talerzach układamy liście sałaty wokół brzegu. Na środku układamy fasolkę tworząc mały kopczyk, następnie kawałki ryby i oliwki. Wokół układamy ćwiartki jajek i połówki pomidorków. Polewamy sosem i podajemy. Smacznego 🙂
nicea 2

0 odpowiedzi do “SAŁATKA NICEJSKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.