KREM Z POMIDORÓW Z BAZYLIOWYMI PULPECIKAMI

pomidor 1
Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup w mojej rodzinie. W lecie, gdy trwa sezon na piękne pomidory dojrzałe w słońcu warto przygotować krem ze świeżych pomidorów. Wymaga cierpliwości i trochę wysiłku, ale efekt wynagrodzi poświęcony czas. Zupa jest bardzo esencjonalna i bardzo smaczna. U mnie z lekkimi pulpecikami drobiowymi z dodatkiem bazylii. Dzięki temu zupa nabiera włoskiego charakteru i fajnie smakuje. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(zupa)
2 kg dojrzałych pomidorów pokrojonych na ćwiartki
1 cebula drobno pokrojona
1 łyżka oliwy
1 szklanka rosołu
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
(około 10 pulpecików)
300 gramów mięsa z piersi kurczaka
1 białko jajka
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki drobno posiekanych listków bazylii
sól i pieprz

W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, trochę solimy i smażymy przez około 3 minuty, żeby zmiękła. Dodajemy pomidory, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę, mieszając od czas do czasu. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki. Mięso kroimy na kawałki, wkładamy do malaksera z białkiem, bułką, posiekaną bazylią, solą, pieprzem i miksujemy na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości małych orzechów włoskich. W garnku zagotowujemy wodę lub bulion, wkładamy pulpeciki i gotujemy na średnim ogniu 6 – 7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Uduszone pomidory przecieramy dokładnie przez gęste sito do czystego garnka (nieprzetarte resztki wyrzucamy), dodajemy rosół, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, zagotowujemy. Zupę podajemy na ciepło z pulpecikami. Smacznego 🙂
pomidor 2

0 odpowiedzi do “KREM Z POMIDORÓW Z BAZYLIOWYMI PULPECIKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.