KNEDLE Z CZEREŚNIAMI

knedle011
Knedle to jedno z dań jakie pojawiają się w letnich jadłospisach. Mogą być ziemniaczane lub serowe, ja zdecydowanie wolę te z dodatkiem sera twarogowego, bo dzięki temu są lekkie i delikatne. Najczęściej robię z truskawkami lub morelami, ale tym razem wybrałam mniej klasyczne owoce, czyli czereśnie. Bardzo smaczne danie, szczególnie polane roztopionym masłem i posypane cukrem z cynamonem lub ze słodką śmietaną. Świetny pomysł na letni obiad lub kolację. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(13 – 15 knedli)
250 gramów sera twarogowego
około 150 gramów mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
13 – 15 czereśni bez pestek
sól
Dodatki: stopione masło, cukier, cynamon, śmietana

Ser rozcieramy łyżką lub miksujemy w malakserze na gładką masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i mąkę pszenną (ostateczna ilość mąki zależy od wilgotności sera) i zagniatamy ciasto (jeśli jest bardzo lepkie dodajemy odrobinę więcej mąki). Dłońmi posypanymi mąką formujemy wałek o średnicy około 3 cm, kroimy na 2 cm paski. Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągły cienki placuszek, na środku układamy czereśnię, zawijamy i dokładnie zlepiamy formując kulkę. Gotujemy knedle w dużej ilości wrzącej osolonej wody przez około 7 – 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze, polewamy stopionym masłem, posypujemy cukrem z dodatkiem cynamonu lub słodką śmietaną. Smacznego 🙂
knedle007

0 odpowiedzi do “KNEDLE Z CZEREŚNIAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.