Siła tego dania tkwi w jego prostocie, tylko trzy składniki, a bardzo smaczny efekt. Inspiracją do przygotowania tej prostej sałatki był ser bałkański, który udało mi się kupić. Pod tą nazwą krył się właściwie ser szopski z mleka owczego dojrzewający w solance, bardzo popularny w Bułgarii. Ser bardzo fajnie komponuje się ze smażonym bakłażanem i soczystymi pomidorkami koktajlowymi. Całość skropiona oliwą i sokiem z cytryny, odrobinę posypana tymiankiem. W efekcie powstało smaczne, lekkie danie idealne na kolację lub przystawkę. Możemy też użyć sera feta, sałatka będzie również smaczna, chociaż smak będzie troszkę inny. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(2 porcje)
1 średni bakłażan
150 gramów sera bałkańskiego (szopskiego)
5 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oleju
szczypta soli, pieprzu, tymianku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy
Bakłażana kroimy na plastry grubości około 1/2 cm. Każdy plasterek smarujemy cienko olejem. Na rozgrzanej patelni teflonowej z grubym dnem lub patelni grillowej, smażymy bakłażana z każdej strony po około 2 minuty. Układamy usmażone plasterki na talerzach. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Na bakłażanach układamy kawałki sera, połówki pomidorków. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, dekorujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego 🙂
Bardzo apetycznie prezentuje się to danie. Podoba mi się taki pomysł na bakłażana. Na pewno wypróbuję 🙂
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
m
Świetny pomysł na sałatkę 🙂
Na lato idealnie!
O tak, pozdrawiam serdecznie 🙂
m
Super zakąska.
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
M
Prosta i bardzo smakowita propozycja <3 mniam 😀
Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam 🙂
M
smakowita sałatka w sam raz na kolację 🙂
Coś za bakłażanem nie przepadamy ale Twojemu dałybyśmy szansę 😀 Kto wie może by nas zachwycił i zmieniłybyśmy zdanie 😀