BAKŁAŻAN Z SEREM BAŁKAŃSKIM I POMIDORKAMI

baklazan 1
Siła tego dania tkwi w jego prostocie, tylko trzy składniki, a bardzo smaczny efekt. Inspiracją do przygotowania tej prostej sałatki był ser bałkański, który udało mi się kupić. Pod tą nazwą krył się właściwie ser szopski z mleka owczego dojrzewający w solance, bardzo popularny w Bułgarii. Ser bardzo fajnie komponuje się ze smażonym bakłażanem i soczystymi pomidorkami koktajlowymi. Całość skropiona oliwą i sokiem z cytryny, odrobinę posypana tymiankiem. W efekcie powstało smaczne, lekkie danie idealne na kolację lub przystawkę. Możemy też użyć sera feta, sałatka będzie również smaczna, chociaż smak będzie troszkę inny. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(2 porcje)
1 średni bakłażan
150 gramów sera bałkańskiego (szopskiego)
5 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oleju
szczypta soli, pieprzu, tymianku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy

Bakłażana kroimy na plastry grubości około 1/2 cm. Każdy plasterek smarujemy cienko olejem. Na rozgrzanej patelni teflonowej z grubym dnem lub patelni grillowej, smażymy bakłażana z każdej strony po około 2 minuty. Układamy usmażone plasterki na talerzach. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Na bakłażanach układamy kawałki sera, połówki pomidorków. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, dekorujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego 🙂

baklazan 02

0 odpowiedzi do “BAKŁAŻAN Z SEREM BAŁKAŃSKIM I POMIDORKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.