RUSTYKALNA TARTA Z MORELAMI

morele 02
Mamy już w sklepach kolejne dojrzałe letnie owoce, czyli morele. Nie są tak popularne jak truskawki, ale ja bardzo je lubię i czekam co roku, aż się pojawią. Morelowa tarta to połączenie francuskiego ciasta, bardzo lekkiego nadzienia z serka ricotta i mielonych migdałów oraz mnóstwa soczystych moreli. Bardzo prosta, a jednocześnie ciekawa w smaku. Morele pięknie się prezentują, szczególnie posypane wiórkami kokosowymi. Świetnie smakuje na deser, drugie śniadanie lub podwieczorek z dodatkiem bitej śmietany lub lodów. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
1 płat ciasta francuskiego prostokątnego (około 270 gramów)
250 gramów serka ricotta
2 łyżki tartych migdałów
1 cukier waniliowy
600 gramów dużych moreli
2 łyżki miodu
2 łyżki wiórków kokosowych

Dodatki: bita śmietana, lody

morele 001
Ciasto powinno być cienkie, więc raczej wybierajcie ciasto przeznaczone na tartę lub zwykłe ale najlepiej je rozwałkować na grubość około 2 – 3 mm. Płat ciasta rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia, zawijamy około 1 cm brzegu do środka, aby powstał mały rant. Ciasto posypujemy migdałami, rozsmarowujemy serek ricotta wymieszany z cukrem waniliowym. Umyte morele dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy na plasterki. Układamy je ciasno na warstwie sera, skrapiamy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy, czekamy, aż trochę ostygnie, posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy z dodatkiem bitej śmietany, lodów lub bez dodatków. Smacznego 🙂
morele 03

0 odpowiedzi do “RUSTYKALNA TARTA Z MORELAMI”

  1. My też zawsze czekamy na morele i nie rozumiemy jak ktoś może ich nie odróżniać od brzoskwini?
    Ale połączenia z kokosem jeszcze nie próbowałyśmy, świetny pomysł 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.