INDYK W MAŚLANCE Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

maslanka 1
Od dawna planowałam wypróbowanie dwóch pomysłów. Po pierwsze upieczenie mięsa marynowanego wcześniej w maślance, a po drugie spróbowanie czosnku niedźwiedziego. W ten sposób powstała potrawa łącząca w sobie te dwa pomysły. Użyłam udźca z indyka bez kości i skóry, ale można też wykorzystać kurczaka. Mięso dzięki marynacie jest bardzo kruche i soczyste w środku, a jednocześnie przypieczone z wierzchu. Aromat czosnku jest wyczuwalny, ale nie tak bardzo, jak w przypadku zwykłego czosnku w ząbkach. Polecam na letni obiad, u mnie w towarzystwie quinoa z suszonymi pomidorami i kalafiora, ale każdy może dopasować własne dodatki.

Przepis:
600 gramów mięsa drobiowego w kawałkach
3/4 szklanki maślanki
3 łyżki oleju + 1 dodatkowa
2 łyżki czosnku niedźwiedziego (suszonego)
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu klonowego

W misce mieszamy maślankę, 3 łyżki oleju, syrop klonowy i przyprawy. Wkładamy kawałki mięsa, mieszamy, żeby pokryło się dokładnie marynatą. Przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, mięso dokładnie otrząsamy z marynaty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy dodatkową łyżką oleju i pieczemy przez 30 minut, aż będzie rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “INDYK W MAŚLANCE Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.