GNOCCHI Z MASŁEM I PARMEZANEM

Włoskie kluseczki z ziemniaków, podobne do naszych kopytek. Przepis pochodzi z książki Sophii Loren, zwierającej dania prawdziwej domowej włoskiej kuchni. Ziemniaki należy gotować w mundurkach, a ciasta nie można długo zagniatać, tylko tyle, żeby połączyć składniki. Dzięki temu kluseczki są bardzo lekkie i delikatne. W oryginalnej wersji podaje się je z sosem z pieczeni, ale mnie bardzo smakują polane zrumienionym masłem, posypane natką pietruszki i parmezanem. Świetnie smakują też następnego dnia, odsmażone na maśle, oczywiście jeśli cokolwiek zostanie na później 🙂

Przepis:
1 kg ziemniaków (nie mogą być młode)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
150 – 200 gr mąki pszennej (zależy od ziemniaków)
1 roztrzepane jajko

Umyte ziemniaki gotujemy bez obierania. Odcedzamy, obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Czekamy, aż ostygną, dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Rękami łączymy składniki w jednolitą masę o kształcie kuli, nie wyrabiając. Dzielimy na kawałki, dłońmi rolujemy wałeczki o średnicy około 1 – 1,5 podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroimy w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki. Na każdym robimy widelcem wgłębienie, dzięki temu sos lepiej otoczy kluseczki. Odkładamy gnocchi na około 10 minut. Gotujemy partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiając łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane masłem zrumienionym na patelni, posypujemy natką pietruszki i tartym parmezanem. Smacznego 🙂

truszki i tartym parmezanem. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “GNOCCHI Z MASŁEM I PARMEZANEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.