FRITTATA Z CUKINIĄ, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

przez | 19 maja 2016

Ostatnio ciągnie mnie do kuchni włoskiej. Tym razem moja propozycja na weekendowe śniadanie, kiedy nie musimy się spieszyć, możemy sobie pozwolić na coś fajnego, a jednocześnie niebanalnego. To danie pasuje też na szybki i zdrowy posiłek w ciągu zabieganego tygodnia. Mało pracy, a naprawdę smaczny efekt. Frittata tak przygotowana jest jednym z najlepszych sposobów na udany omlet. Ma zwartą a przy tym bardzo delikatną konsystencję, soczyste składniki i ładnie się prezentuje. Dodatkowa zaleta jest taka, że nie potrzebujemy specjalnej patelni, której można używać w piekarniku, bo całość od razu pieczemy w foremce. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(kwadratowa forma o boku 20 cm)
8 jajek
1 łyżka śmietany (36%)
2 małe cukinie pokrojone w drobną kostkę
100 gramów sera feta pokrojonego w małą kostkę
5 suszonych pomidorów w oleju drobno pokrojonych
2 płaskie łyżeczki tymianku
sól i pieprz
masło do wysmarowania formy

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W dużej misce jajka mieszamy dokładnie ze śmietaną. Dodajemy cukinie, ser, pomidory, tymianek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy przez 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy kilka minut, kroimy na kwadraty. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „FRITTATA Z CUKINIĄ, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Skomentuj kulinarna148 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *