CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI

Ciasto czekoladowe, a właściwie niezwykle mocno czekoladowe. Bardzo proste do zrobienia, nie musimy nawet używać miksera. Jest wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz, przez co troszkę przypomina brownie. Czekoladowy smak podkreśla dodatkowo polewa czekoladowa. Dla równowagi dodałam kwaskowe maliny, a dla ładniejszego wyglądu troszkę wiórków kokosowych. To bardzo uniwersalne ciasto, świetnie pasuje na co dzień lub na spotkanie z przyjaciółmi. Upiekłam w okrągłej formie, dzięki czemu przypomina torcik. Polecam 🙂

Przepis:
(ciasto na formę o średnicy 20 cm)
200 gramów gorzkiej czekolady
100 gramów masła
3 jajka w temperaturze pokojowej
180 gramów drobnego cukru
3 łyżki mąki
3 łyżki wody
(polewa)
70 gramów gorzkiej czekolady
40 gramów masła
1 łyżeczka wody
(dekoracja)
125 gramów malin
3 łyżki wiórków kokosowych

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 180 gramów czekolady i masło (bez jednej łyżeczki, którą wysmarujemy formę). W misce mieszamy rózgą jajka z cukrem, dodajemy mąkę, wodę i rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy energicznie, dodajemy startą na tarce pozostałą czekoladę i delikatnie mieszamy. Do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy wlewamy ciasto i pieczemy przez około 25 – 30 minut. Wyjmujemy ciasto i czekamy, aż całkiem ostygnie. Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozprowadzamy na powierzchni ciasta. Czekamy kilka minut, aż polewa zacznie zastygać, wierzch posypujemy na brzegu wiórkami, a na środku układamy maliny. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.