ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

Zapiekanka to niezwykle wygodna potrawa, bo można zapiekać właściwie wszystko. Wystarczy odpowiednie naczynie, kilka składników i piekarnik, żeby przygotować ciekawe i smaczne danie. Proponuję lekką zapiekankę z ziemniaków z dodatkiem łososia, szpinaku i sera feta. Bogata w smaku, delikatna, trójwarstwowa, na wierzchu esy floresy z puszystych ziemniaków. Dzięki temu zapiekanka wygląda niebanalnie i apetycznie.

Przepis:
1,5 kg ziemniaków
300 gramów łososia (filet bez skóry)
150 gramów liści szpinaku
100 gramów sera feta
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
1 łyżeczka prażonych ziaren kozieradki

Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i rozgniatamy na pure, dodajemy 3 łyżki masła, 3 łyżki mleka, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy umyty szpinak, żeby zmiękł, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Odstawiamy z ognia, żeby ostygło. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy połowę ziemniaków, na wierzchu układamy szpinak, pokruszoną fetę i łososia pokrojonego na małe kawałki. Pozostałe ziemniaki wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wierzch. Skrapiamy łyżką oliwy, posypujemy kozieradką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i podajemy gorące. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM”

  1. Apetyczna zapiekanka – ulubione smaki w jednym daniu! 🙂 Fajny pomysł z tymi ziemniakami wyciskanymi z rękawa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.