WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z CZEKOLADĄ I MIĘTOWYM LUKREM

Przygotowania świąteczne idą pełną parą. Według mnie święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez wielkanocnej babki drożdżowej. Ja robię z mojego ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe, które wychodzi miękkie, pulchne i długo zachowuje świeżość. Dodatki to kandyzowana skórka pomarańczowa i kawałki czekolady zatopione w pysznym cieście. Babka świąteczna powinna być elegancka, więc trzeba ją udekorować lukrem, ale nie takim zwykłym jak na co dzień. U mnie babka lukrowana ślicznym delikatnie zielonym lukrem o smaku miętowym. Wierzch proponuję posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Taka babka świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Polecam 🙂

Przepis:
(ciasto na formę z kominem o średnicy 23 cm)
370 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
70 ml ciepłego mleka
szczypta soli
60 gramów cukru
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
100 gramów stopionego i wystudzonego masła
70 gramów gorzkiej czekolady, pokruszonej na kawałeczki
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
(lukier)
około 3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu miętowego
1 łyżeczka rozpuszczonego masła
3/4 łyżeczki kropli miętowych

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z ciepłym mlekiem oraz 1/2 łyżeczki cukru, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże z mlekiem, cukier, roztrzepane jajka i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 minut, żeby powstało lekkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 3 minuty. Dodajemy czekoladę i skórke pomarańczową, delikatnie staramy się wmieszać je w ciasto. Dłońmi formujemy gruby wałek. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy cienko mąką. Do formy przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto odkrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy z pieca i czekamy aż ostygnie. Składniki lukru dokładnie mieszamy, lukrujemy ciasto, wierzch posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z CZEKOLADĄ I MIĘTOWYM LUKREM”

  1. Baba jest obowiązkowa podczas świąt Wielkiej Nocy 😀 Warto co roku poszaleć i wypróbować nowe przepisy, Twój absolutnie wypróbuję w te święta 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.