SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z PIECZARKAMI I GROSZKIEM

O śledziach przypominam sobie najczęściej z okazji świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocnych. Właściwie to błąd, bo śledzie są zdrowe i smaczne, więc dobrze jeść je częściej, niż dwa razy w roku. Można je podawać na różne sposoby, ja najbardziej lubię w sałatkach. Tym razem proponuję bardzo prostą i smaczną sałatkę z marynowanymi pieczarkami, groszkiem, jajkiem i papryką. Sałatka ma wyrazisty kwaskowy smak i składniki, z którymi śledź fajnie się komponuje. Smakuje zarówno fanom śledzi, jak też tym, którzy nie przepadają za nimi. Przy okazji przypominam też przepis na kolorową sałatkę śledziową z buraczkami i serem 🙂

Przepis:
1 małe opakowanie śledzi w oleju (u mnie Lisner 220 gr)
1 słoik marynowanych pieczarek
1 czerwona papryka
3 jajka ugotowane na twardo
1 puszka groszku
2 – 3 łyżki majonezu
1 łyżeczka octu jabłkowego
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz

Do dekoracji: kiełki, natka pietruszki

Filety śledziowe, odsączone pieczarki, paprykę i jajka kroimy na kawałki podobnej wielkości. Dodajemy groszek. Majonez mieszamy z octem i przyprawami, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Wstawiamy sałatkę do lodówki na godzinę, żeby smaki się połączyły. Podajemy posypaną kiełkami lub natką pietruszki. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z PIECZARKAMI I GROSZKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.