DOMOWE MASŁO ORZECHOWE Z DAKTYLAMI

Masło orzechowe jedni kochają inni nienawidzą. Nie zaliczałam się do wielkich fanów masła, bo znałam tylko wersję kupowaną w sklepach, zawierającą oprócz orzechów dodatki w postaci cukru i oleju. Kiedy zrobiłam pierwszy raz w domu pokochałam jego smak, bo masło własnej roboty to coś zupełnie innego, niż sklepowe. Intensywnie orzechowe, wcale nie tłuste i zdrowe, bo orzechy są zdrowe. Moje masło wzbogaciłam dodatkowo suszonymi daktylami, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejsze i bardziej wyraziste. Możemy orzechy wcześniej uprażyć, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, tym bardziej, że pod wpływem temperatury orzechy tracą część swoich cennych właściwości. Polecam 🙂

Przepis:
100 gramów niesolonych orzeszków ziemnych
50 gramów orzechów laskowych
8 suszonych daktyli
szczypta soli

Wszystkie składniki miksujemy na najwyższych obrotach, co jakiś czas przerywamy, żeby malakser odpoczął i żeby zdrapać ze ścianek nagromadzone orzechy, następnie miksujemy dalej do uzyskania gładkiego kremu (może to zająć kilkanaście minut). Masło przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “DOMOWE MASŁO ORZECHOWE Z DAKTYLAMI”

  1. Też kiedyś nie zaliczałam się do fanów masła orzechowego, a teraz mogłabym je jeść codziennie odkąd robię sama 😉 Jednak nie dodawałam nigdy daktyli, muszę następnym razem spróbować! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.